UYKU DÖNGÜSÜ NE KADAR OLUR VE SAĞLIKLI BİR DÖNGÜNÜN 4 AŞAMASI NEDİR?

Size vereceğimiz bilgilerde bulacağınız detay uyku döngüsünün temelleri olacaktır. Bu temellerin içeriği ise bizler uykumuz esnasında hangi aşamalardan geçeriz, beden ve zihnimiz bundan nasıl etkilenir ve sağlıksız bir uyku döngüsü bizi nasıl etkiler? Öncelikle Uyku Döngüsünün ne anlama geldiğini anlatarak işe başlayabiliriz. Uyku döngüsü dediğimiz şey bizler uyurken zihinsel ve fiziksel durumunuzu düzeltmek için beyninizin ve bedeninizin geçmiş olduğu süreç anlamına gelir. Bu süreç 4 aşamadan oluşmaktadır. Şimdi bunları tek tek ele alalım:

1. Evre -İLK HAFİF UYKU EVRESİ: Uyuma evresinde gözler kapanır. İçiniz geçer ancak kolayca uyanırsınız. Genelde hissettiğimiz şey yüksek bir yerden düşermiş gibi irkilerek uyanırız.

2. Evre: BİRAZ DAHA HAFİF UYKU: Uyku halindesinizdir hala kolayca uyanırsınız ancak bu evre de beden ve beyniniz derin uykuya hazır haldedir. Kalp atışımız ve vücut sıcaklığımız düşmeye başlar.

3. Evre DERİN UYKU: Herhangi bir insan bu evrede ise o kişiyi uyandırmak son derece zordur. Beyin kendini kapatmıştır, kas dokusu onarılmakta ve bir sonraki güne enerji depolanır.

4. Evre REM UYKU: Siz uyuduktan 90 dakika sonra başlayan uyku evresine verilen isimdir. Çok hızlı nefes alırsınız ve gözleriniz kapalı halde iken hızlı hareket eder. İşin ilginç tarafı ise beynimiz bu derin uyku halinde iken uyanık halimizdeki gibi aktif haldedir. Beynimiz bu evrede en önemli görevini yerine getirir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, dokularımızı iyileştirir.

PEKİ BU EVRELER NE KADAR SÜRMEKTEDİR?

1.EVRE: 5-10 dakika arası

2.EVRE: 20 dakika

3.EVRE: 1,5-1,8 saat

4.EVRE: 10 dakika ile 1 saat arası

Bu evreler kişilere özeldir ve kişiden kişiye değişir. Bu ayrımın nedenleri ise sağlık durumu, uyku alışkanlıkları, kişisel özellikler gibidir. Tüm gece boyunca birden fazla döngüye maruz kalmaktayız.

HER GECE KAÇ UYKU EVRESİNE MARUZ KALMAKTAYIZ?

Bizler her gece en az 4 veya 5 evreden geçeriz. Bu normal biçimdir eğer sağlıklı bir insan isek miktar ortalama biçimde bu olmalıdır. Uyandığımız zaman enerjik ve uykumuzu almak için olması gereken sayı tam olarak budur. Eğer sayı olması gerekenden az olur ise sabah yorgun kalkıyoruz. En uzun süreyi ise 3.Evrede geçiriyoruz bunun nedeni ise beynimiz vücudumuzun onarılmasına öncelik verir. Onarım tamamlanınca bu süre kısalır ve biter. Peki Beynimizin hangi bölümü bunları kontrol etmektedir? Okumaya devam edin… Doğru cevap hipatalamus olacak elbette. Uykumuz esnasında nöron sinyalleri göndererek beynimizin aktivitelerini kısıtlar ve uykuya geçmemizi sağlar. Rüya görmek hangi evrede gerçekleşir merak ediyor musunuz o halde okumaya devam edin…Bazen 1.ve 2.evrede gerçekleşse bile çoğunlukla 4.evre yani REM UYKU bölümünde iken rüya görmekteyiz. 3.evre DERİN UYKU bölümünde rüya görmeyiz bunun nedeni beynimizin bu evrede odaklandığı nokta vücudumuzu tamir işi ile meşgul olmasıdır. Ve bu evrede beynimizin aktivitesi düşüktür oysaki REM UYKU evresinde aktivitesi son derece yüksektir. Rüya görmemiz esnasında beynimiz rüyalarda oluşacak aktivasyonlardan bizi koruma amaçlı kollarımızı ve bacaklarımızı geçici olarak felç eder. Rem hızlı göz hareketi anlamına gelir bunun nedeni ise ya rüya görüyoruzdur ya da beynimiz yüksek aktivite çalışıyordur. Rem uyku esnasında veya 1.evre de rüya görmemiz sağlıklı bir uyku döngüsüne sahip olduğumuzu gösterir.Peki uyku döngünüzün faydaları nelerdir? Konsantre artar, bağışıklık sistemi güçlenir, belleğimiz gelişir, stres azalır, yaratıcılık artar. Ve en önemlisi doğru evrede uyanmak bizim için paha biçilemez bir deneyim olur.

Uykudan uyanırken hangi evrede neler yaşarız?

1.EVREDE UYANIRSANIZ: Eğer bu evrede iken uyanırsanız kendinizi garip hissetmezsiniz çünkü derin uyku halinde değilsinizdir ve kolayca uyanırsınız.

EĞER DERİN UYKU EVRESİNDE UYANIRSANIZ: Bu evrede uyanırsanız kendinizi çirkin şaşkın ve hangi yöne gideceğini bilmez halde bulursunuz.

EĞER REM UYKUSUNDAN UYANIRSANIZ: Bu evrede uyanırsanız bir rüyanın parçası olarak uyanırsınız ve bu kendinizi kötü hissetmenize neden olur hatta rüya görmeye devam ettiğinizi düşünmeye devam edersiniz ve gerçek yaşama adapte olmakta zorlanırsınız. Ve bu evre de daha öncede bahsettiğimiz gibi beyin bizi koruma altına almak adına geçici olarak kollarımızı ve ayaklarımızı felç ettiği için uyandığınız zamanda bu etki devam edecektir ve bu durum korkuya kapılmanıza neden olacaktır ama unutmayın ki bu durum geçicidir. Hafif uykuda uyanmak istiyorsanız beynimizi ve bedenimizi eğitmek yol göstermek adına bir kaç araç var. Merakınızı cezbetmiş olmalıyız okumaya devam edin lütfen…

HANGİ UYKU EVRESİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR?

Elbette cevabımız DERİN UYKU EVRESİ olacaktır. Bunun nedenini daha önceki bölümde anlatmıştık. Beynimiz ve vücudumuz harika bir makinedir. İyileşmemizi ve onarım yapmamızı sağlayan evre bu evredir. Bu evre ertesi sabah uyandığımız zaman yenilenmiş hissetmemizin de cevabıdır. Eğer bu aşamadan yeterince yararlanamaz isek kesinlikle erken yaşlanırız, zayıf bağışıklık sahibi oluruz, kilo problemimiz oluşur, duygusal sorunlarımız bitmez ve buna benzer tüm olumsuzluklara maruz kalırız.Sizlere bu blog ile sağlıklı uyku döngünüzü sürdürmeniz konusunda bilgi vererek motivasyonunuzu sağlamayı hedefliyoruz. Bu şekilde iyi uyuyabilir ertesi güne yenilenmiş ve enerjik başlayabilirsiniz. İşte bu noktada üretmiş olduğumuz sağlığınızı düşünerek hazırlanmış tertemiz, hafif çarşaflarımız devreye girmektedir. Duşunuzu aldınız, yatağınıza uzandınız ve tatildesiniz. Tüm günün yorgunluğunu atma zamanı geldi ve yatağa uzandığınızda sizi hafif bir çarşaf karşılıyor. Ona sarılıp uykuya hazır haldesiniz.